Лисичанський педагогічний фаховий коледж
 

Новини

21.02.2022

    Розвивайся, звеселяйся, моя рідна мово,
У барвінки зодягайся, моє щире слово.
Колосися житом в полі, піснею в оселі,
Щоб зростали наші діти мудрі і веселі.
Щоб на все життя з тобою ми запам'ятали,
Як з колиски дорогої мовоньку кохали.

    Л. Забашта

Традиційно, 21 лютого, Лисичанський педагогічний фаховий коледж долучається до відзначення Міжнародного дня рідної мови. Цей рік не є виключенням. Цикловою комісією загальної філології та журналістики була проведена плеяда заходів з метою формування стійкої мотивації і свідомого прагнення до вивчення української мови, популяризації української мови та національної літератури, піднесення їх престижу серед молоді, формування культурної та інтелектуальної еліти України, утвердження української мови як державної.

Яскраву та цікаву віртуальну книжкову виставку «Мова – душа народу» спільно з викладачем української філології Сєргєєвою І. Ю. підготував медіацентр фахового коледжу, яка висвітлює питання етнонаціонального розвитку полікультурного простору нашої держави: законодавчі документи та матеріали, наукові збірники, довідкові видання, твори відомих українських і не тільки українських поетів рідною мовою  та інша література.

 

Змістовні виховні заходи підготували здобувачі освіти 2 курсу спеціальності «Фізичне виховання» у межах практики «Позанавчальна виховна робота». Студенти Бітюков О., Чекаліна Д. презентували свої наробки «Краща мова єднання – це українська», «Слово до слова – складається мова», головна мета яких підкреслити велич, красу і неповторність нашої мови, що є приводом для її пошани і гордості.

 

На базі навчально-методичної лабораторії «Центр мов» функціонує виставка «Мово моя, українська!», яка акцентує увагу на висловах майстрів українського слова про велич і красу нашої солов’їної мови. Крім того, викладачі іноземної філології Бахмет М. Ю. та Жалдакова Ю. В. створили відеопроєкт «Цікавинки української мови», де висвітлили топ-10 захоплюючих фактів про українську мову.

Викладачем української мови Сергієнко Л. В. було проведено навчальне заняття з сучасної української мови на 3 курсі спеціальності «Початкова освіта» за темою «Лексикологія. Фразеологія» з використанням дистанційних технологій. Здобувачі освіти мали можливість продемонструвати рівень набутих знань у процесі виконання інтерактивних завдань на платформі Learningapps.

 

А також студенти підготували проєкти з сучасної української мови, як-от:

 

Пархоменко К., студентка групи 3−АПО, репрезентувала свій проєкт у межах навчального заняття.

 

Викладач Шуліка Л. В. провела інформаційно-просвітницькі зустрічі зі здобувачами освіти перших та других курсів з теми «Не дайте себе обдурити!», на якій учасники не лише дізнались про історію свята, провели паралелі між ситуацією 1952 року в Пакистані та сучасною мовною ситуацією в Україні, пригадали історію української мови від її зародків до отримання статусу державної, а й зробили особливий акцент на самовизначенні мешканців Східного регіону України щодо мовного питання, розглядаючи постаті відомих українців-письменників Луганщини, які обрали для себе україноцентризм як основний вияв світобачення: Б. Грінченко, В. Сосюра, І. Світличний, С. Жадан, Г. Гайворонська та ін.

 

В межах святкової тематики разом зі студентами 1 курсу було розглянуте питання з поточної теми української літератури «Ольга Кобилянська – яка мова рідна?», де студенти аналізували стан переходу письменниці від пропонованої німецької, яка була її розмовною, до української, яку вона визнала рідною. Студенти фахового коледжу порівнювали ситуацію з власним досвідом мовної самоідентифікації.

 

Давайте берегти і розвивати рідну мову, цінувати її дари, не розпорошуючись на запозичення. Ми – могутні й міцні в своїй мові. Наше слово – наша сила!

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 

 

Корисні посилання
Різне

© Відокремлений структурний підрозділ «Лисичанський педагогічний фаховий коледж Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», 2012-2022