Лисичанський педагогічний фаховий коледж
 

Новини

27.01.2021

27 січня в усьому світі відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, в день, коли 77 років тому радянська армія звільнила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Освенцім (Аушвіц-Біркенау), розташованого в 70 кілометрах від Кракова. "Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість", - йдеться в резолюції Генеральної Асамблеї ООН.

На базі кабінету-панорами історії України Лисичанського педагогічного фахового коледжу для аудиторії першокурсників було проведено тематичну годину «Голокост – лихо ХХ століття», на якій звернено увагу студентства на історичні та етичні корені геноциду, ознайомлено із вражаючими фактами та статистикою Голокосту.

Особливо вразили студентів спогади вцілілих очевидців про перебування у концтаборах. Доречною в контексті теми стала історія Анни Франк – загиблої дівчинки, щоденник якої був перекладений на 67 мов світу й став бестселером.

Учасники заходу здійснили заочну подорож до меморіального комплексу Катастрофи і героїзму єврейського народу на горі пам'яті в Єрусалимі «Яд Вашем», яка дала їм змогу дізнатися про почесне звання «Праведник народів світу».

Обговорюючи актуальність теми студенти зуміли визначити головний меседж зустрічі, зрозуміли загрози, що несуть нетерпимість, насилля та агресія. У цей день ми повертаємося в минуле, щоб на жахливих уроках Голокосту, проаналізувавши помилки тодішньої влади, не допустити більше повторення подібних злочинів у майбутньому. Переконані, що пам’ять про невинно убієнних за національними, етнічними, релігійними, культурними ознаками є своєрідними попередженням для людства про небезпеку, що ховають за собою тоталітарні ідеології, зверхність, ненависть, ксенофобія та расизм.

Схилімо голови у скорботі за навіки полеглими у безіменних могилах і печах крематоріїв. Будьмо толерантними, терпимими й людяними. Ставаймо єдиними у відстоюванні ідеалів гуманізму, демократії, свободи та миру у всьому світі.

Чурілова В.Є.

 
     
 

 

Корисні посилання
Різне

© Відокремлений структурний підрозділ «Лисичанський педагогічний фаховий коледж Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», 2012-2021