Лисичанський педагогічний фаховий коледж
 

Новини

26.11.2021

У межах програми заходів вшанування жертв Голодоморів в Україні на базі кабінету-панорами історії України проведено тематичний екскурс «Люди правди».

Головним меседжем екскурсу стала ідея незламності українського духу та незнищенності української нації, про що доводять долі багатьох українців, тих, хто вижили фізично й не дав знищити себе духовно. Попри те, що вони, як й інші, бачили жахіття голодної смерті рідних та близьких, самі заглядали їй у вічі, відчували, як впевнено тваринне єство може наповнювати людську істоту. Голодомор не зламав їх, не змусив зрадити своє індивідуальне та національне “Я”. Згодом «люди правди» зуміли реалізувати себе, попри травму пережитого у 1932-1933-му, і всупереч несприятливим обставинам радянської дійсності наступних років. Вони стали художниками, письменниками, досягли успіхів у науці та техніці. Вони не забували про Голодомор, але ця пам’ять не стримувала їх розвиток, а робила сильнішими – це автор Акту проголошення незалежності України Левко Лук’яненко, оперна співачка Євгенія Мірошниченко, дисиденти Іван Світличний та Олекса Тихий, видатна художниця Катерина Білокур, філософ Микола Руденко, модель Євгенія Сакевич-Даллас та багато інших. Серед людей, що несли правду у світ, були не тільки українці. Тож, здобувачам освіти було запропоновано теленовели про гуманітарну місію Малкольма Маґґеріджа, Джеймса Мейса, Роберта Конквеста, Рафаєля Лемкіна, Гарета Джонса та ін.

Пізнавальною виявилася офлайн екскурсія Музеєм Голодомору, під час якої студентська молодь відвідала стилізовану площу «Жорна долі», алею «Чорних дощок». Емоційний відгук у майбутніх вчителів викликали скульптурні композиції «Гірка пам'ять дитинства» та «Жага до свободи», що представляє собою траєкторію польоту лелеки, який виривається з кам'яних лещат і поривається у небо. Він символізує сходження на Небо душ українців, закатованих голодом.

Маємо надію, що віртуальна подорож у поєднанні з запаленням свічки пам’яті стала щирим вшануванням пам’яті жертв Голодоморів, а історія «людей правди» - прикладом незламності української нації в минулому, сучасному й майбутньому.

Чурілова В.Є.

 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 

 

Корисні посилання
Різне

© Відокремлений структурний підрозділ «Лисичанський педагогічний фаховий коледж Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», 2012-2021