Лисичанський педагогічний коледж
 

Новини

07.05.2021

Відзначення Дня пам’яті та примирення (8 травня) та

Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (9 травня)

7 травня 2021 року коледжна спільнота у режимі онлайн долучилася до відзначення Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства. Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також інших жертв війни.

У цей день студенти Лисичанського педагогічного коледжу згадали страшні події 1939-1945 рр., переглянувши історико-інформаційний проєкт «Пам'ять і примирення – шлях до єдності». Проєкт представляє собою 48-ми хвилинний фільм, що містить стислу характеристику глобального, військово-політичного конфлікту, статистику, висвітлює масштаби геополітичного зіткнення. Бурхливі емоції, незрівнянні враження та хвилювання отримали здобувачі освіти під час перегляду документальної відеохроніки проєкту і ліричних відступів.

Українці воювали на боці антигітлерівської коаліції (Об’єднаних Націй) і зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Ціною цього стали надзвичайні втрати упродовж 1939-1945 років – українців та інших народів, які проживали на нашій землі й боролися проти тоталітарних режимів. Тоді загинуло понад вісім мільйонів осіб. Надзвичайно важливо згадувати та вшановувати подвиг ветеранів, котрі боролися з нацизмом і перемогли його. Але не менше заслуговують на увагу та пам’ять інші, кого торкнулась війна – військовополонені, остарбайтери, підпільники, діти війни, цивільні, які постраждали від окупації і бойових дій, що прокотилися через їхні міста і села. Війна це не лише танки, гармати і видовищні бої – війна це мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками.  До уваги здобувачів освіти представлено проєкт «Врятувати від забуття. Відголоски еха війни у серцях жителів м. Лисичанська» про спогади людей, які пережили страшні події воєнних років.  

Ми пам’ятаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Пам’ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об’єднані Нації. Не забуваємо: той, на чиєму боці справедливість, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука того, що в майбутньому подібна трагедія не повториться.

У День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні згадуємо про страшну воєнну катастрофу всесвітнього масштабу та пам’ятаємо тих, хто боровся за мир на Землі та віддав своє життя за те, аби сьогодні ми жили у мирні та незалежні часи.

Український народ перемагає тоді, коли ми єдині, соборні, діємо разом і захищаємо те, що нам дороге. Коли ми разом, коли ми відчуваємо, що справедливість на нашому боці і стоїмо за свою землю, тоді ми непереможні.

Корисні посилання
Різне

© Відокремлений структурний підрозділ «Лисичанський педагогічний фаховий коледж Луганського національного університету імені Тараса Шевченка», 2012-2021