Лисичанський педагогічний коледж
 

Новини

12.03.2021

Закінчення зими невід’ємно пов’язане з українським народним святом «Масниці». Масниця або Колодій – одне з найвеселіших і найдавніших народних свят, що присвячене проводам зими і зустрічі весни.

Конкретної дати святкування Масниці в календарі немає – щороку вона припадає на різні дати й залежить від Великодня. Однак достеменно відомо, що Масниця розпочинається за тиждень до Великого посту і святкується впродовж усього тижня.

На свято прийнято робити опудало Масниці – велику ляльку з соломи, вдягнену у жіночий одяг. За традицією, наприкінці масничного тижня її спалюють як уособлення зими, прагнучи розбудити весняну природу. Ну і звісно ж, прийнято готувати головну страву Масниці – млинці. Їх смажать як один із основних атрибутів свята, уособлення сонця.

Переглянути відео

Радо зустріли Масницю й у Лисичанському педагогічному коледжі, правда, без традиційних гучних гулянь та ярмарку смаколиків. Цьогоріч студенти мали змогу долучитись до святкування Масниці в академічних групах з дотриманням усіх епідемічних вимог. Особливого настрою додав конкурс виготовлення кращого символу Масниці, до якого долучилась уся студентська спільнота. За результатами конкурсу організовано виставку, яку коледжани можуть відвідати та поринути в атмосферу свята.

Раніше говорили, що людина, яка не повеселилася на Масницю як слід, цілий рік буде нудьгувати і сумувати. Сподіваємося, студентам та викладачам коледжу це не загрожує!

Бажаємо всім святкового настрою, адже невдовзі – весна!

 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 

 

Корисні посилання
Різне

© Відокремлений структурний підрозділ «Лисичанський педагогічний фаховий коледж Луганського національного університету імені Тараса Шевченка», 2012-2021