Лисичанський педагогічний коледж
 

Новини

16.11.2020

У зв’язку з переходом Лисичанського педагогічного коледжу до ланки фахової передвищої освіти, навчально-методична робота закладу освіти стартувала в режимі активних дій колективу щодо імплементації Закону України «Про фахову передвищу освіту» № 1/9-507 від 09.08.2019 р.

Зокрема, проведені організаційно-педагогічні заходи: засідання адміністративних та педагогічних рад колективу щодо питань удосконалення методичного забезпечення освітнього процесу, реалізації державного замовлення, акредитації спеціальностей, підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників, упровадження в освітній процес досягнень науки й інноваційного педагогічного досвіду, профорієнтаційної кампанії, особливостей побудови результативного освітнього процесу в умовах пандемії, трансформації виховної та соціально-гуманітарної роботи в дистанційний вектор.

В умовах сьогодення особлива увага приділяється освітянами коледжу питанням дистанційного навчання під час карантину. Викладачі організовано забезпечують освітній процес на платформі G Suite for Education; додатково застосовують можливості платформи Zoom, освітнього порталу коледжу (блогосфери), комунікаційних месенджерів: Viber, WhatsApp, Telegram, Messenger, Skype, електронної пошти, що дає змогу в повній мірі забезпечити виконання здобувачами освіти навчальних планів і програм, ураховуючи нерівні можливості реалізації освітньою спільнотою коледжу дистанційних форм навчання й зважаючи на індивідуальні потреби кожного викладача та здобувача освіти.

На якісному рівні ведеться робота над студентськими навчальними проєктами. Так, викладач загальнотехнічних дисциплін Осіпов І.В. працює зі студентами четвертого курсу спеціальності «Середня освіта. Трудове навчання та технології» над проєктом технічної творчості «Drift Trike», розробляючи з метою подальшого конструювання і введення в експлуатацію, новий вид техніки з вживаних матеріалів – триколісний транспортний засіб на електричній тязі, який використовується для дрифтингу – одного з найбільш видовищних видів автоспорту, популярність якого швидко зростає в усьому світі, в тому числі і в Україні.

Поряд з цим, викладач природничих дисциплін Мінєнко Г.М. координує студентські проєкти з географії першокурсників (Ельмінська О., Трикунов Р., Вєрьовка Є.) «Географічне положення країни, як чинник економічного розвитку», «Країни перської затоки – новий осередок індустріалізації». Студенти третього курсу (Устименко А., Фомічова П.) також долучились до створення електронних проєктів з природознавства «Активні вулкани світу. Найвищі гірські системи світу».

У вересні-листопаді викладач коледжу Пивоварова Г.С. долучилася до проєкту Ресурсного центру «ГУРТ» за підтримки ПРООН «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громад». В межах цього проєкту на базі нашого закладу освіти створені ГСД (групи самодопомоги). Для реалізації цього проєкту Пивоварова Г.С. у вересні – жовтні 2020 р. відвідала базові тренінги «Організація груп самодопомоги» та оволоділа ефективним інструментом суспільних перетворень. Програма тренінгу включала методологію створення ГСД, динаміку їх розвитку, правила роботи з цільовими аудиторіями та практичні завдання, які надали учасникам знання, необхідні для створення та ефективного розвитку ГСД у їхніх громадах.

Важливою ланкою у роботі коледжу є робота фахових лабораторій. У листопаді на базі навчально-методичної лабораторії «Центр мов» традиційно проводиться онлайн-конкурс декламування віршів іншомовних поетів «Я серце віддам Батьківщині». Ця подія націлена на виявлення талановитої студентської молоді Лисичанського педагогічного коледжу, яка небайдужа до вивчення іноземних мов та світової літературної спадщини.

Студенти 4 курсу (Білоконь А., Бибко О.) на чолі з Ляшенко К.І., завідувача лабораторії початкової освіти, підкорюють нові вершини, беручи участь у проходженні онлайн-курсу «Про дистанційний та змішаний формат навчання» та участь у вебінарі «Як підготувати дітей до школи – весело, цікаво та яскраво за допомогою наборів Lego-Education».

2020-2021 навчальний рік був оголошеним Роком математики в Україні. Викладачі та студенти коледжу не залишились осторонь та долучились до реалізації заходів із проведення року математичної освіти. Студенти 1- 4 курсів працюють над проєктами «Геометрія навколо нас», «Математика і сучасність», «Жінки-математики». Викладач математики Живогляд С.В. проводить індивідуальні заняття онлайн для студентів, які потребують додаткової підтримки в опануванні математики.

Слід зауважити, що в нових викликах освітнього середовища особливо важливим постає методичний аспект роботи закладу освіти. Сьогодні, поряд з традиційними формами, викладачі коледжу використовують інноваційні форми збагачення професійних знань, що мотивують процес самоосвіти і сприяють розкриттю творчого потенціалу. Зокрема, індивідуальна самоосвітня робота: інтернет-конференції, вебінари, тренінги, презентації, створення відеотек, електронних посібників тощо. Вдосконалюють педагогічну майстерність викладачі й проходженням онлайн-курсів: «Медіаграмотність для освітян», «Нова фізична культура: Біг», «Нова фізична культура: Баскетбол», «Нова фізична культура: Кросфіт», «Навчаймось вчитись: Потужні розумові інструменти для опанування складних предметів» на платформі Prometheus, «Діджитал-фізкультура для школярів за участі зірок спорту» на Національній платформі з цифрової грамотності,участь у інтернет-конференції «STEAM, STEAM, STREAM: від концепції до практичного втілення» та участь у вебінарі «Активізація та зосередження уваги учнів покоління Z» на сайті освітнього проєкту «На Урок» тощо.

Не стоїть на місці соціально-гуманітарна робота закладу освіти. Вагомим є те, що студентська спільнота під час карантину є активною в громадянському аспекті, про що свідчить участь студентів (Пономаренко Я., Смирнова Д., Березова Т. (група 4 АПО); Фомичова А., Трикунов Р. (група 1БПО); Федотова О. (група 4АТ) в онлайн-марафоні для молоді з енергетичної сфери, організованому United States Agency for International Development, USAID.

Поряд з цим, успішно пройшли онлайн-відбір на участь у конкурсі «Міс Лисичанськ-2020» студенти Гайдукова А. (група 3АПО), Стасенко К. (група 2БПО).

Активно працюють зооволонтери коледжу: завершується робота над облаштуванням будок для безпритульних котів і собак міста, а також – для тварин, які постраждали внаслідок пожеж на Луганщині 30 вересня 2020 р. й залишилися без домівок. Роботу в індивідуальному режимі виконують студенти групи 4АТ: Кравцов М., Лопатка І., Капустянов М. на чолі з викладачем загальнотехнічних дисциплін Осіповим І.В. та міською громадською організацією «ЛАПИ В ДОЛОНЯХ».

Триває робота над реалізацією заходів з підготовки святкування 100-річчя Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка». Викладацький склад коледжу працює над створенням медіапродуктів, циклу мультимедійних презентацій, тематичних виставок у музейно-педагогічному комплексі, що відображатиме тісну співпрацю, тандем з Альма-матер в науковому, освітньому, виховному напрямках.

Поряд з цим, коледжна родина активно доєдналася до загальноуніверситетського конкурсу студентської молоді до 100-річного ювілею Луганського національного університету «Тобі мій талант, рідний університете». Студенти завзято демонструють свої таланти, вподобання й раді представити їх за такими номінаціями:

вокал (Фомичова А., група 1БПО – керівник Гарбузюк Т.В.);

хореографія (Чернікова А., група 2АФ – Борисенко Л.Л.);

художнє читання, авторські твори (Юрков Д., група 4АФ – керівник Крошка С.А.);

фотографія, колаж, презентація (творчий колектив: Жеребілов О., група 2АФ, Кошеленко С., група 1АФ, Сидоренко О., група 3АФ, Грипич А., група 3АФ, Грицюк В., група 4АФ – керівник Крошка С.А., Борисенко Л.Л., Цвік О.С., Сліпецький В.П.);

живопис (Боровська Н., група 2АФ – керівник Борисенко Л.Л.);

декоративно-прикладне мистецтво (Смолій В., група 4АФ – керівник Крошка С.А.; Федотова О., група 4АТ, керівник Сергієнко Н.В.);

кліпи, відеонариси (Горобцова А., Поповцева В., група 3АФ – керівник Цвік О.С.; Циганкова Ю., група 4АПО – керівник Ігнатуша А.Л., Ляшенко К.І.).

З натхненням, творчим оптимізмом колектив Лисичанського педагогічного коледжу модернізує, актуалізує свої зусилля щодо удосконалення плану заходів із відзначення в 2021 році 30-ї річниці Незалежності України. План заходів передбачає проведення урочистостей; організацію тематичних круглих столів, присвячених 30-й річниці Незалежності України; створення медійних, виставкових, інших інформаційно-освітніх та патріотично-виховних заходів.

Не перестають вражати і результати спортивної роботи студентів закладу освіти. На початку навчального року спортсмени зі спортивного клубу коледжу взяли участь у відкритому чемпіонаті Донецької області з легкої атлетики серед дівчат і юнаків 2003-04, 2005-06 р.н. та молодше, на призи ЗМС Ірини Ліщинської. Цей старт став черговим етапом підготовки до участі у чемпіонатах України для наших спортсменів. Легкоатлети СК "ЛПК" здобули відразу сім нагород. Якнайкраще виступив Сурков А, Сидоренко О. У жовтні місяці відбувся відкритий чемпіонат Луганської області з легкої атлетики серед юніорів, молоді та дорослих, на призи учасників Олімпійських ігор. Підтвердили свій статус найсильніших у області Сурков А.(група 1-АФ), Мальцева А. (група 3-АПО) і Сидоренко О. (група 3-АФ). У жовтні відбувся регіональний семінар-практикум «Актуальні проблеми спорту з собаками у регіоні», до якого були залучені студенти 1-4 курсів спеціальності «Фізичне виховання».

Підсумовуючи сказане, можемо стверджувати, що фахова передвища освіта готова до викликів! Ми з цікавістю вивчаємо інновації, оволодіваємо актуальними освітніми трендами, спрямовуючи всі зусилля для того, щоб підготувати компетентних фахівців для української держави!

 
     
 
     
 
     
 
     
 

 

Корисні посилання
Різне

© Відокремлений структурний підрозділ «Лисичанський педагогічний фаховий коледж Луганського національного університету імені Тараса Шевченка», 2012-2021